HTML

Psycho

A pszichoanalízis arra a felismerésre épül, hogy az érzelmeket, viselkedést meghatározó belső lélektani tényezők rendszerint nem hozzáférhetőek a közvetlen és tudatos megfigyelés számára. A pszichoanalízis e folyamatokat tudattalannak nevezi. Blogunkban arra törekszünk, hogy transzparenssé, azaz hozzáférhetővé tegyük a tudattalan tényezők meghatározó szerepét a Károli Református Egyetem vezetőinek cselekedeteiben, akik nagy erőfeszítéssel leplezik cselekedeteik rejtett, alantas rugóit, és megpróbálják magukat valami nagy, nemes cél bajnokaiként feltüntetni. Elemzéseink segítséget nyújtanak az utóbbi 10 hónapban az egyetemen lezajlott események mélyebb megértéséhez, és fel kívánják készíteni azokat a bátor jelentkezőket, akiket a jelenlegi helyzet nem riaszt el attól, hogy betegyék ide a lábukat. Blogunk olvasása és aktív szerkesztése meggyőződésünk szerint segíteni fogja mind az új, mind a régi hallgatókat Magyarország pillanatnyilag legsötétebb felsőoktatási intézménye mélyebb megismerésében, és a kitartókat talán - kis szerencsével - hozzásegítheti a képzés túléléséhez is. Bátraké a világ! Közös elemzésre fel!

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2009.07.29. 20:16 pszichiáter

Szex és hatalomvágy

Az egyetemnek van egy dékánja, aki rektorhelyettes is, mert szereti halmozni a pozíciókat. Szakmailag inkább nulla, mint középszerű. Tehetségtelen és irigy, de nagyon becsvágyó. Az egyszerűség kedvéért - de főként jellene miatt - nevezzük őt SzA(r)-nak. SzA(r)-nak van egy jobb sorsra érdemes fiatal titkárnője azon a Karon, amelyiken oktat. (A teljes képlethez ismerni kellene a feleséget is, de ez másik cikk tárgya. Röviden csak ennyit: öreg, kövér, nimfomán, nagyzási hóbortban szenved, és azt hiszi, hogy Petőfi-formátumú költő. Továbbá azt hiszi, hogy világszépe, és minden férfi szerelmes belé. Ezen kívül az angol királynő rokona - legalábbis ezt nyilatkozta 2009. június 17-én délután a Kossuth Rádió egyik műsorában. Egyszóval: futóbolond.)

A titkárnő freudi eset. Nevezzük monogramja alapján KK-nak, esetleg Kakának, mint a brazil focistát, már csak azért is, hogy passzoljon SzA(r)-hoz. Az alulróljövők inferioritáskomplexusa és túlfűtött ambíciója egyszerre dolgozik benne. Maximalista, sőt, perfekcionista. Minden elvárásnak meg akar felelni. De a tehetsége és intelligenciája messze elmarad az ambíciója mögött. Begyűjti mindenhonnan az információkat, de amikor kérdezik, diszkréten hallgat, sak sejteti, mennyi mindent tud; teljes tudását nem adja ki. Legalábbis nem akkor, amikor kérdezik. Nem akkor, amikor "titkárnő". Ez a "hivatalos" arca, amihez hozzátartozik egy teátrális, mély búgó hang. De Kakánk vágyik az elismerésre. Nem a hallgatókéra, azok nem érdeklik, mélyen lenézi őket. A doktoranduszok a vágyott haverjai, de velük szemben kettős komplexusa van. Többnek is, kevesebbnek is érzi magát náluk. Amikor a kisebbségi érzés kerekedik felül benne, kiesik a "hivatalos" formájából. Ilyenkor elejt egy bennfentes információt. Aztán még egyet. Lassanként kipakol. Egyik fiókot a másik után. Aztán az egész szekrényt. Élvezi a sikert. És a fölényt, amiben oly ritkán van része életében, a többlettudás fölényét. Nem bírja megállni, hogy ne mondjon el valami súlyos titkot. Tudja, hogy nem lenne szabad, de a pillanat olyan csábító. Most ő lehet a középpont. Aztán felismeri, hogy túl sokat mondott. Visszaszívni nem lehet, tehát próbálja jóvátenni. Amikor másokkal beszél, annak a titkát adja ki, akire az imént mások súlyos titkát bízta. Nincs tudatában cselekedete veszélyének. Nem tudja, mi az árulás. Nem is lehet őt ezért elítélni, nem lehet rá haragudni. Ő csak szerepelni akar. A figyelem középpontja kíván lenni. Majd újra mindent jóvátenni. Ilyenkor önjáró lesz. Hibát hibára halmoz, majd amikor fejére zúdul a baj, bebújik a sarokba, mint az óvodás, aki fél a büntetéstől. Miért is büntetnék? Ő nem csinált semmit. Innen már csak egy kis csavar a történeten, hogy ami van, azt nem ő csinálta. Ő nem tehet róla. Mintegy magától alakultak így a dolgok. És ezt el is hiszi. Mi több, mi is elhisszük. Hiszen amikor felveszi mély, búgó hangját, szentül meg vagyunk győződve tökéletes megbízhatóságáról. Hiszen nem tudjuk, hogy amikor mással beszél, akkor azzal ugyanolyan bizalmas és abban a pillanatban csakis ahhoz hűséges. Ő sem tudja, de néha érzi, hogy valami nincs rendben körülötte, vele, benne.

És most képzeljünk egy hálószobai idillt, nimfománt és cezarománt a közös nagy baldachinos, ingyen elkuncsorgott Rákóczi-ágyban! Nimfomán Pet...ő(f)ink az ágyban rímeket farag, a cezaromán SzA(r) pedig szövi, egyre szövi szárnyaló napóleoni terveit, arról, hogy egy napon majd igazi rektor lesz, elvégre a püspök a rokona, miért is ne, közben Kaká tehénarcára és vizeskék szemére gondol, míg reggelre ama bizonyos edénybe lóg a hüvelykujja. Ahelyett hogy máshová dugná - más helyett.

9 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://reformatuspsycho.blog.hu/api/trackback/id/tr121276304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pontilyenke 2009.07.31. 23:43:11

Pszichiáter, alighanem most alaposan mellényúltál. Kaká sohasem vonzódott a dékánhoz. Szerintem inkább fordítva, fizikailag viszolyog tőle. Alighanem a te kezed sincs jó helyen. Neked is máshová kellene dugnod a kezed, vagy inkább az orrod.

pszichiáter 2009.07.31. 23:47:05

@pontilyenke: Félreérted. Nem azt mondtam, hogy Kaká ábrándozik Sza(r)-ról, hanem hogy Sza(r) Kakáról. És ne személyeskedj. Azért kódoltam a személyeket, hogy ne érhessen bennünket vád. Tehát itt egyoldalú sexuális vonzalmat írtam le, nem pedig kölcsönöset. Szegény Kaká em tehet arról, hogy Sza(r) folyton Kaká farmerjából ki-kivillanó köldökét bámulja.

pontilyenke 2009.07.31. 23:58:18

@pszichiáter: Azért nem olyan ártatlan tehénszemű Héránk. Pszichiáter, olyan nagy a képed, de azért te sem tudsz mindent. Szegénynek van egy léhűtő férje, aki tehénarcúval tartatja ki magát. És Kaká tudja, hogyha fizetésemelést akar, időnként villantania kell. Minél jobban kigúvad Sza(r) szeme, annál több pénzt visz haza Kaká a tróger férjének.

b.gusztav 2009.08.01. 00:06:30

@pontilyenke: Elég a célzásokból. Azt akarod, hogy megint kitiltsunk? Tudhatnád, hogy Nimfomán rímfaragó árgus szemmel figyeli Kaká villantásait, és ha tényleg próbálkozna a férjével, hát nyomban kikaparná a vizenyős szemét. Nem a te asztalod a szex. Legalábis nem a hetero-változat. Térj vissza inkább Nietzschéhez. Vagy valami fennkölt prédikációhoz. Ideje református szellemiséget vinni az írásaidba. Mit gondolsz, mire kapod tőlünk az ösztöndíjat? Talán szexológiai analízisekre? Azt hagyd meg pszichiáternek.

batori.g 2009.08.02. 01:26:57

@b.gusztav: Guszti, micsoda hang ez! Szegény Pontika úgyis olyan ijedős. Legyél vele egy kicsit toleránsabb. Különben ijedtében itt is olyan unalmas dolgokról fog fecsegni, mint a saját blogjában. Nem azért hívtuk meg ide, hanem hogy feldobja a rovatunkat.

b.gusztav 2009.08.02. 01:27:58

Ahogy mondod, még feldob minket. Nem gondolod, hogy egy kicsit veszélyes őt ide beengednünk! Nem is református.

batori.g 2009.08.02. 01:29:42

@b.gusztav: Az még nem volna baj, de nem is vérbeli protestáns. Épp ellenkezőleg: gyáva és megalkuvó, mint sok meleg.

pontilyenke 2009.08.02. 01:35:31

@batori.g: Ezt inkább ne firtassuk. Mi lenne, ha én meg B.Gusztáv szexuális szokásait tárnám a nyilvánosság elé. Te is szállj le az én nemi hovatartozásomról. A szexet hagyjuk meg a pszichiáternek. Nekünk világnézeti kérdésekről kellene inkább vitatkoznunk. Tényleg, hogy áll B.Gusztáv a hittel? Tudod, a goethei Gretchen-Frage. Faustnak sem volt könnyű rá felelni.

b.gusztav 2009.08.02. 01:39:20

@pontilyenke: Te meg a hitemet ne firtasd. Különben is, ez a poszt a hatalomról szól, nem a hitről. Arra inkább tudnék válaszolni, hogy állok a hatalommal: Szeretem. Állapodjunk meg: én nem firtatom a te nemi irányultságodat, te pedig nem firtatod az én hitemet. Annyi szép idézet van a Faustban. Miért pont ezt kellett kiválasztanod?
süti beállítások módosítása